I norske konkurranser godkjent av IFBB (The International Federation of BodyBuilding and Fitness) kan man konkurrere i flere ulike grener avhengig av hva man ønsker å satse på. Det er nemlig ikke slik at alle som er interessert i kroppsbygning ønsker å bli størst mulig. For mange handler det om å bygge en kropp med mest mulig symmetri og funksjonalitet. I denne teksten oppsummerer vi de ulikergrenene i fitness NM og forskjellene på de.

Fitness

Denne kategorien er den aller mest populære i Norge, og er tilgjengelig for både menn og kvinner. Her er det om å gjøre å ha best mulig fysikk, og samtidig vise at man er i form. Konkurransen deles inn i fire runder hvorav tre går ut på å posere. En av rundene benyttes til å vise styrke og utholdenhet i øvelser som dips, pullups og roing. For å vinne i fitness må man score høyt både på posering, styrke og utholdenhet.

Bodyfitness

Bodyfitness er nyere kategori innen sporten og tilbys også for både menn og kvinner. Kategorien ble opprettet for å inkludere flere utøvere i fitness-konkurransene. Denne kategorien er svært lik den ordinære Fitness-kategorien bortsett fra prestasjonsrunden. Det kan derfor sies at Bodyfitness handler mer om symmetri og utseende enn totalpakken i Fitness.

Bikinifitness

Bikinifitness er den nyeste kategorien og ble opprettet for inkludere flere kvinner i sporten. Her er det om å gjøre å se best mulig ut i bikini, og det handler ikke nødvendigvis om å ha størst muskler, men å ha den mest symmetriske kroppen og de beste poseringene. Denne kategorien er den med lavest inngangskrav og passer derfor kvinner og jenter som er forholdsvis nye innen styrketrening og kroppsbygning.

Physique

Physique er også en forholdsvis ny kategori hvor fokus ligger på en trent og veldefinert kropp. I herrenes kategori stiller man i surfeshorts og deltar i to ulike poseringsrunder. Grunnen til at man har flere poseringsrunder i denne grenen og de andre kategoriene er at man skal få sjansen til å ta igjen dersom noe skulle gå galt og at dommerne skal ha mulighet til å gi en mest mulig helhetlig og rettferdig bedømming.

Bodybuilding

Tidligere en veldig populær kategori som med årene har sett færre og færre deltakere. Tenk Arnold Schwarzenegger og Ronny Coleman. Her er det om å gjøre å være størst mulig. Denne grenen dømmes på samme måte som klassiske bodybuilding-konkurranser som Mr. Olympia. Her skal man ha en kropp som er mest mulig sammensatt uten asymmetriske muskelgrupper. Dette er derfor en gren som passer best for de som virkelig satser på kroppsbygning.