Styrketrening er essensielt for å opprettholde en god helse. Ikke bare kan økt muskelmasse øke hvileforbrenningen, men etterhvert som man blir eldre er det spesielt viktig å ha muskelmasse til å støtte opp en aldrende benbygging.

Styrketrening hjemme med minimalt utstyr

Man trenger hverken å trene på treningsstudio eller investere i mye utstyr for å bygge muskelmasse. Det meste kan gjøres på stuegulvet hjemmet!

I denne teksten har vi plukket ut et par øvelser man kan gjøre kun ved hjelp av kroppsvekt og eventuelt en strikk for å øke motstanden i enkelte øvelser. Om du lærer deg disse øvelsene kan du sette opp ditt helt egne styrkeprogram.

Trening med kroppsvekt

Knebøy med kroppsvekt

Knebøy er en av de beste øvelsene for å bygge muskler i lårene. Det kan være litt vanskelig å komme i gang med knebøy på grunn av stive muskler og ledd. Dette skjer i hovedsak fordi vi sitter for mye i hverdagen og ikke bruker de nødvendige musklene nok. Et nyfødt barn har ikke de samme begrensningene og kan derfor sette seg ned i perfekt knebøyposisjon uten problemer. For oss eldre er det nødvendig å trene for å få tilbake denne mobiliteten.

Armhevinger

De fleste kjenner nok til armhevinger, eller push-ups. Denne øvelsen er svært nyttig for å bygge muskler i bryst, skuldre og armer. Dersom øvelsen er tung i begynnelsen kan du støtte deg på knærne fremfor tærene , men etterhvert bør man satse på å gå over til tradisjonelle push-ups da disse også styrker magemusklene og balansen.

Planken

Planken er en av de beste øvelsene for å styrke magemusklene og kjernen i kroppen. Øvelsen er enkel å komme i gang med, og anbefales fremfor sit-ups da det er lett å gjøre sit-ups feil og belaste rygg og nakke unødig.

Kroppshev

For å utføre denne øvelsen trenger man gjerne en stang, men det er også mulig å gjøre denne i en av de mange kroppsvektstreningsparkene rundt om i landet (Tufteparken). Øvelsen går hovedsaklig på rygg og armmuskler. De kan være tunge i begynnelsen, men man kan støtte seg opp med en stol eller strikk for å gjøre øvelsen enklere.

Stoldips

Støtt kroppen opp mellom to stoler og senk deg ned til over og underarmen har en vinkel på 90 grader. Løft deg deretter opp igjen til armene er loddrette og gjenta øvelsen så mange ganger du klarer. Denne øvelsen går hovedsaklig på triceps-musklene i overarmen.

Alle øvelsene nevnt over bør inngå i et variert treningsprogram for å sikre at du får trent alle de store muskelgruppene i kroppen.