Crossfit er en treningsform som ønsker å kombinere både styrke og kondisjonstrening slik at utøverne kommer i best mulig form. Grunnleggeren Greg Glassman utviklet treningsprogrammer inspirert av militære treningsregimer på 1980-tallet. Det er dette som etter hvert har utviklet seg til konseptet og varemerket CrossFit. Treningsprogrammene i CrossFit henter elementer fra høyintensitets intervalltrening, vektløfting og kroppsvektstrening.

Workout of the day (WOD)

I CrossFit står WOD-en sentralt. Hvert enkelt CrossFit-senter setter daglig opp en treningsøkt som inkluderer ulike øvelser. Hver WOD er satt opp som en konkurranse, og avhengig av hvilke øvelser den inkluderer konkurrerer man enten på tid eller på poeng. I økter som er fokusert på styrke vil det være lettere å konkurrere med poeng basert på hvor mye man løfter, fremfor tid.

Idéen bak WOD er at man får variert trening hver gang man trener, og ved å konkurrere med de andre på treningssenteret skaper det ekstra motivasjon for å gi alt.

Øvelser i CrossFit

Til forskjell fra mange tradisjonelle treningssentre, hvor man har ulike maskiner og apparater for å utføre styrketrening, er CrossFit fokusert på å benytte vektstenger og kettlebells. De tyngste styrkeøvelsene er hentet fra idrettsgrener som olympisk vektløfting og styrkeløft. Øvelser hvor man benytter vektstenger er mer teknisk krevende enn apparater og maskiner, men de gir også bedre utnyttelse av hele kroppen. Samtidig er det viktig å være oppmerksom på at denne typen øvelser har en større skaderisiko. Det er viktig å lære seg teknikken riktig, og dersom man er sliten er det bedre å ta en pause fremfor å øke risikoen for skade.

Crossfit øvelser liste

Vi har satt sammen en liten liste over øvelser en vanlig WOD inneholder:

Styrke:

  • Markløft
  • Knebøy
  • Kroppshev (Pull-Up)
  • Push-ups, med eller uten vekt

Kondis:

  • Hoppetau
  • Roing på romaskin
  • Sprinting
  • Farmers Walk

Nordmenn i CrossFit

Etterhvert som CrossFit har blitt mer populært i Norge, har vi også fått flere norske utøvere som har gjort seg bemerket på verdensnivå. En av disse er norske Kristin Holte som er rangert som verdens tredje beste kvinne innen CrossFit. Selv om CrossFit-utøverne ikke får like mye oppmerksomhet i pressen som andre idretter, er det ikke til å legge skjul på at det å være på dette nivået i Crossfit krever ekstreme ferdigheter. Det er nok mange fotballspillere og langrennsutøvere som hadde falt av dersom de skulle konkurrert med Kristin!

I disse dager gjør Kristin seg klar for årets VM i Crossfit, hvor hun i fjor landet på en sjuende plass, men i år forventer hun å gjøre det bedre. For Kristin handler CrossFit om å finne sin interne kriger, og å bli den beste versjonen av seg selv. Dette gjør hun ved å kombinere Crossfit med mental trening.